شرکت اسلامی بینالمللی تأمین مالی تجاری (ITFC )، وابسته به بانک توسعه اسلامی در سال ۲۰۰۸ تأسیس و با اعتقاد بر نقش مهم بخش خصوصی در توسعه اقتصاد به تأمین منابع مالی کوتاهمدت تجاری برای بخش خصوصی از طریق شیوههای جذاب و انعطافپذیر تمرکز نمود تا بتواند حجم تجارت کشورهای عضو بانک توسعه اسلامی را افزایش دهد و در توسعه اقتصادی کشورهای عضو تأثیرگذار باشد. در این راستا شرکت مذکور دو شیوه تأمین مالی تجاری کوتاهمدت را سرلوحه کار خود قرار داده است که در ذیل به تفضیل به هر یک از آنها پرداخته شده است:
شیوههای تأمین مالی ITFC:
الف) اعطای تسهیلات به صورت مستقیم:
جهت تأمین مالی نیازهای وارداتی شرکتهای عمدتاً تولیدی چنان چه، حداکثر میزان تسهیلات درخواستی ۲۵ میلیون یورو و حداقل میزان تسهیلات درخواستی ۵ میلیون یورو باشد.
ب) اعطای خط اعتباری به بانکها و مؤسسات مالی کشورهای عضو:
جهت پاسخگویی به نیازهای تأمین مالی شرکتهای کوچک و متوسط جهت واردات (چنان چه میزان تسهیلات درخواستی کمتر از ۳ میلیون یورو باشد). اين مورد به دو صورت اعطاي تسهيلات مستقيم و اعطای خط اعتباری به بانکها و مؤسسات مالی صورت ميگيرد كه در ذيل بهتفصیل شرح داده ميشود:
کانال درخواست استفاده از تسهیلات مستقیم ITFC، در تسهیلات مستقیم:
درخواست متقاضیان تسهیلات مستقیم ITFC بایستی به مرجع ملی شرکت مزبور در کشور ارائه گردد و از طریق کانال ارتباطی مربوط به ITFC انعکاس یابد. مرجع ملي ITFC در کشورمان وزارت اقتصادی و امور دارایی و کانال ارتباطی دفتر وامها، مجامع و مؤسسات بینالمللی سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران میباشد.
شرایط و ضوابط جهت استفاده از تسهیلات مستقیم:
امکان استفاده از تسهیلات اعتباری شرکت اسلامی بینالمللی تأمین مالی تجاری ITFC جهت واردات مواد خام، مواد اولیه یا قطعات منفصله برای مؤسساتی فراهم میگردد که صورتهای مالی آنها وضعیت مثبتی را از حیث سوددهی و استحکام مالی نشان دهد. نرخ سود این تسهیلات libor بهاضافه ۷۵/۴% و هزینه مدیریتی و اجرایی اعطای تسهیلات مزبور حداکثر ۴۰,۰۰۰ دلار میباشد.
برای استفاده از این تسهیلات، ارائه ضمانتنامه بانکی جهت تضمین بازپرداخت تسهیلات برابر با اصلوفرع تسهیلات درخواستی ضروری است و بانک ضامن میتواند یکی از بانکهای دولتی یا خصوصی کشور باشد. شرکت متقاضی بایستی قبلاً مراتب پذیرش عاملیت از بانک ضامن جهت صدور ضمانتنامه را اخذ و به دفتر وامها، مجامع و مؤسسات بینالمللي ارائه نماید. معالوصف، در صورت احراز شرایط فوق، شرکت متقاضی میبایست ضمن در نظر داشتن مراتب ذیل اسناد و مدارک موردنیاز را جهت انجام بررسی و اقدامات لازم به این دفتر ارسال تا از این طریق به شرکت مذکور انعکاس یابد:
۱. صورتهای مالی حسابرسی شده سه سال اخیر شرکت، همراه گزارش حسابرسی و یادداشتهای توضیحی به زبان انگلیسی؛
۲. مشخصات فنی کالای موردنیاز وارداتی به زبان انگلیسی؛
۳. معرفی بانک ضامن جهت صدور ضمانتنامه برابر با اصلوفرع تسهیلات درخواستی و اخذ و ارائه نامه پذیرش عاملیت (فرم اعلام قصد صدور ضمانتنامه) از بانک ضامن جهت صدور ضمانتنامه را اخذ و به دفتر وامها مجامع و مؤسسات بینالمللی ارائه نمایند؛
۴. بررسی و پذیرش کتبی شرایط عمومی استفاده از اعتبارات ITFC توسط شرکتهای متقاضی و رعایت کلیه ضوابط و مقررات آن؛
۵. استفاده از اعتبار مصوب بایستی در طی یک برنامه زمانی مشخص صورت پذیرد (حداکثر دو ماه جهت پذیرش شرایط مصوب، اعلام امضاء شخص مجاز، صدور ضمانتنامه، گشایش اولین اعتبار اسنادی و نهایتاً استفاده کامل از اعتبار مصوب (حداکثر طی شش ماه)؛
۶. هرگونه درخواست تمدید مهلت استفاده از اعتبار بایستی با ارائه دلایل و مستندات و توجیهات کامل و انحصاراً از طریق دفتر وامها صورت پذیرد؛
۷. هرگونه تعلل و عدم بهرهبرداری بهموقع از اعتبار که منجر به انقضا، مهلت در نظر گرفتهشده در بند ۵ فوق و نهایتاً ابطال اعتبار مصوب گردد، باعث میشود که درخواستهای آتی شرکت مزبور در اولویت دفتر متبوع جهت انعکاس به ITFC قرار نگیرد.
اعطای خط اعتباری به بانکها و مؤسسات مالی:
شرکت اسلامی بینالمللی تأمین مالی تجاری ITFC بهمنظور تأمین مالی نیازهای وارداتی شرکتها و مؤسسات تولیدی کوچک و متوسط و بر پایه درخواست رسمی صادره از سوی دفتر وامها، مجامع و مؤسسات بینالمللی سازمان سرمایهگذاری تسهیلاتی را در قالب خطوط اعتباری در اختیار بانکهای تجاری قرار میدهد.
در حال حاضر ITFC اقدام به اعطای خط اعتباری تجاری به پنج بانک توسعه صادرات ایران، ملی، صنعت و معدن، پارسیان و کارآفرین نموده است. قابلذکر است بانکهای کشورمان میتوانند با ارائه گزارش سالیانه سه سال اخیر (به زبان انگلیسی) و ارائه درخواست خط اعتباری به دفتر وامها، مجامع و مؤسسات بینالمللي سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران ـ وزارت امور اقتصادی و دارایی ـ درخواست تصویب خط اعتباری کوتاهمدت تجاری ITFC نمایند و متعاقباً پس از بررسی مدارک ارائهشده توسط آن دفتر و در صورت تصویب خط اعتباری توسط ITFC از تسهیلات مزبور بهرهمند گردند.
کانال درخواست استفاده از تسهیلات کوتاهمدت خط اعتباری اعطایی ITFC نزد بانکها:
متقاضیان استفاده از تسهیلات کوتاهمدت تجاری ITFC با نیازهای تأمین مالی کمتر از سه میلیون یورو جهت واردات کالاهای مشمول ریفاینانس، میتوانند مستقیماً به اداره امور بینالملل بانکهای فوقالاشاره مراجعه و درخواست خود را جهت بررسی امکان انتفاع از تسهیلات مزبور ارائه نمایند.